Vitamin K za zgrušavanje krvi i zdrave kosti

Vitamin K ima veoma važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Koliko je bitan za ovaj proces, govori i podatak da je za naziv ovog vitamina uzeto početno slovo reči koagulacija. Vitamin K u organizmu stvaraju bakterije u crevima, dok se manja količina unosi putem hrane.

Postoje dva prirodna oblika ovog vitamina: K1 (phylloquinone) i K2 (menaquinone). Veštačkim putem sintetizovan je K3 (menadione), kao i K4 i K5.

Vitamin K1 (phylloquinone) se nalazi u namirnicama biljnog porekla, dok se vitamin K2 nalazi u namirnicama životinjskog porekla i stvara se u ljudskom organizmu delovanjem bakterija u crevima.

Dejstvo Vitamina K

Vitamin K je pokretač celog procesa zgrušavanja krvi čim dođe do krvarenja. Bez njega bi zaustavljanje krvarenja bilo nemoguće. Pored toga, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju tako što pomaže usvajanje kalcijuma u kostima.

Smatra se da može imati ulogu u prevenciji raka, bolesti srca i da smanji nivo holesterola u krvi.

Preporučene dnevne doze vitamina K

Količina dnevnog unosa vitamina K nije precizno utvrđena. Stručnjaci smatraju da je adekvatan unos vitamina K za bebe 2 µg na dan, a za odrasle: žene 90 µg, muškarci 120 µg na dan.

Suplemente vitamina K treba uzimati uz obroke radi bolje apsorpcije.

Nedostatak vitamina K je retka pojava čak i kada ga nema dovoljno u hrani, jer organizam sam proizvodi najveći deo potrebne pottrebne količine. Nedostatak se javlja kod osoba obolelih od bolesti jetre ili creva koje ometaju apsorpciju masti. Dugotrajna upotreba antibiotika narušava crevnu floru i tako može da smanji nivo vitamina K u organizmu.

Nisu poznata toksična dejstva prevelikih količina vitamina K. Ipak, velike količine mogu biti opasne ako uzimate antikoagulanse.

Izvori vitamina K - u kojim se namirnicama nalazi?

Prirodni izvor vitamina K je zeleno lisnato povrće: kelj, blitva, brokoli, prokelj, karfiol, kupus, spanać. Namirnice koje sadrže manje količine vitamina K su biljna ulja, meso, mleko i mlečni proizvodi.

brokoli - izvor vitamina k

Mere opreza!

- veće količine vitamina K uzimajte samo pod nadzorom lekara.

- ako duže vreme uzimate velike količine vitamina E (više od 700 mg na dan), funkcija vitamina K u organizmu može da bude poremećena i može povećati rizik od krvarenja ili hemoragije.

- ako pijete prepisane lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulanse), a u svojoj ishrani koristite dosta zelenog lisnatog povrća koje je bogato vitaminom K, obavestite svog lekara jer će vam možda trebati korekcija terapije.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više