Vitamin E za zdravu kožu, protiv starenja i raka

Vitamin E je naziv za grupu jedinjenja zvanih tokoferoli. Javljaju se u četiri glavna oblika: alfa, beta, gama i delta-tokoferoli. Najzastupljeniji je alfa-tokoferol, koji je i najjači oblik vitamina E. Rastvorljiv u mastima, vitamin E se deponuje u organizmu uglavnom u masnom tkivu i jetri.

Dejstvo Vitamina E

Kao veoma moćan antioksidans, vitamin E pomaže u uništenju i neutralisanju slobodnih radikala koji izazivaju oštećenje ćelija. Svojim antioksidantnim delovanjem i zaštitom ćelijskih membrana može da pomogne u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i šlog. Neki stručnjaci veruju da svojom ulogom u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima, vitamin E može da uspori proces starenja.

Osim toga, vitamin E jača imuni sistem kod starijih osoba, povećavajući zaštitu od infekcija. Sprečava bol u grudima kod angine pektoris, usporava razvoj katarakte i napredovanje Alchajmerove bolesti.

Preporučene dnevne doze vitamina E

Preporučena dnevna doza vitamina E je 15 mg za odrasle osobe.

Doze od 250-500 mg se preporučuju radi iskorišćenja njegovog potencijala u borbi protiv bolesti. Doze do 800 mg preporučuju se ljudima koji imaju visok rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka. Uzimanje zajedno sa vitaminom C povećava njegovu efikasnost.

Vitamin E je rastvorljiv u mastima, tako da suplemente treba uzimati uz obroke radi bolje apsorpcije. Za spoljašnju upotrebu, možete koristiti kreme koje sadrže vitamin E ili ulje iz softgel kapsula kojim možete lečiti manje rane na koži.

Ako imate uravnoteženu ishranu, veoma je mala verovatnoća da će doći do nedostatka ovog vitamina. U slučaju nedostatka vitamina E mogu da se jave neurološka oštećenja, kraći životni vek crvenih krvnih zrnaca, problemi sa bubrezima i mišićima.

Velike doze vitamina E mogu da naruše funkciju vitamina K i da ometaju apsorpciju vitamina A. Veoma retko, mogu da izazovu manje smetnje, kao što su glavobolja i proliv, ali nikakvi toksični efekti prekomerne upotrebe ovog vitamina nisu zabeležene.

Izvori vitamina E - u kojim se namirnicama nalazi?

Prirodni izvori vitamina E su pšenične klice, biljna ulja (suncokretovo, maslinovo, sojino, kukuruzno), orah, badem, lešnik, kikiriki, semenke suncokreta, zeleno lisnato povrće, cela zrna žitarica.

izvori vitamina e

Mere opreza!

Posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe vitamina E, ukoliko već uzimate aspirin ili antikoagulanse (lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi).

Vitamin E ne treba uzimati dva dana uoči i posle operacije.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više