Vitamin C - askorbinska kiselina

Vitamin C ili askorbinska kiselina je antioksidans rastvorljiv u vodi. Još polovinom 18. veka je bilo poznato da limunov sok može da spreči skorbut, bolest od koje su patili mornari zbog neodgovarajuće ishrane na dugim plovidbama, ali je tek 1928. godine u soku limuna otkriven vitamin C. Sam naziv askorbinska kiselina potiče od njegove sposobnosti da leči skorbut.

Dejstvo Vitamina C

Vitamin C ima širok spektar dejstva u organizmu. Neophodan je za izgradnju kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu. Vitamin C tako pomaže zarastanje rana, modrica, kao i tetiva i ligamenata, jača krvne sudove, pomaže kod upale i krvarenja desni. Obnavlja vitamin E u organizmu, pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane, kao i proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Kao antioksidans, štiti od raka i srčanih oboljenja, utiče na duži životni vek, a sprečava i razvoj katarakte. Smanjuje simptome prehlade i skraćuje njeno trajanje. Pomaže starijim ljudima protiv težih respiratornih infekcija. Smanjuje alergijske reakcije na polen, životinjsku dlaku i druge alergene. Pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma astme, sprečava pojavu artritisa.

Preporučene dnevne doze vitamina C

Preporučena dnevna doza vitamina C je 70 mg za odrasle (pušači bi trebalo da unose i do 150 mg na dan).

Nedostatak vitamina C se manifesuje kroz umor, bolove u mišićima, suvu i grubu kožu, povećanu sklonost ka prehladama i drugim infekcijama. Nedostatak vitamina C se povezuje i sa povećanim rizikom od infarkta i katarakte. Težak ili potpun nedostatak ovog vitamina dovodi do pojave skorbuta.

U organizmu se obrađuje samo potrebna količina ovog vitamina, dok se višak izbacuje kroz mokraću. Uzimanje prevelikih količina vitamina C - više od 1000 mg dnevno, mogu da uzrokuju proliv, mučninu, nadimanje i gasove. Ako uzimate veće količine vitamina C, uzimajte i dovoljne količine bakra i selena (putem ishrane ili suplementima) jer je apsorpcija ovih minerala u tom slučaju otežana. Osobe koje su podložne stvaranju kamena u bubregu treba da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja većih količina vitamina C.

Veće količine ovog vitamina treba uzimati u dozama od po 200 mg uz obroke zbog lakšeg apsorbovanja.

Vitamin C je veoma dobro uzimati u kombinaciji sa vitaminom E.

Izvori vitamina C - u kojim se namirnicama nalazi?

limun - izvor vitamina c

Prirodni izvori vitamina C su limun, narandža, kivi, kupus, paradajz, paprika, višnja, šipak, crna ribizla. Voće i povrće je najbolje upotrebljavati u svežem stanju jer se pri svakoj termičkoj obradi namirnica gubi velika količina vitamina C.

Mere opreza!

Dnevni unos vitamina C ograničite na 500 mg u sledećim slučajevima: ako imate kamen u bubregu, bolest bubrega ili hemohromatozu, ili ako ste genetski skloni deponovanju suvišnog gvožđa (vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa).

Ako se testirate na dijabetes, rak debelog creva i nivo hemoglobina, obavestite svog lekara ukoliko uzimate Vitamin C, jer može da utiče na pouzdanost ovih testova.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više