Vitamin B6 (piridoksin) protiv depresije, akni, bolesti srca i drugih tegoba

Vitamin B6 je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka za funkcionisanje ljudskog organizma jer učestvuje u više procesa u organizmu nego bilo koji drugi vitamin.

Drugi naziv vitamina B6 je piridoksin. On pre svega deluje kao koenzim, supstanca koja deluje u sadejstvu sa drugim enzimima da bi se ubrzale hemijske reakcije u ćelijama. Kao dodatak ishrani (suplement) dostupan je u obliku piridoksin hidrohlorid ili piridoksal-5-fosfat (P-5-P). Iako oba zadovoljvaju većinu potreba, preporučuje se P-5-P jer se lakše apsorbuje.

Dejstvo vitamina B6

Unošenje dovoljne količine vitamina B6, bilo putem ishrane ili suplementima, pomaže u sprečavanju pojave bolesti srca. U sadejstvu sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, smanjuje nivo homocisteina u krvi. Homocistein je supstanca slična amino-kiselini, čije se povećano prisustvo u krvi povezuje sa povećanim rizikom od bolesti srca i drugih vaskularnih oboljenja. Vitamin B6 je važan i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Prema nekim istraživanjima, vitaminB6 može kod nekih žena da ublaži simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Ovo je verovatno rezultat učešća ovog vitamina u odstranjivanju viška estrogena iz organizma.

Vitamin B6 omogućava proizvodnju neurotransmitera, jedinjenja u mozgu za prenos informacija u nervnom sistemu, pa tako može da smanji verovatnoću od epileptičkih napada i da poboljša raspoloženje kod osoba koje pate od depresije.

Vitamin B6 olakšava i simptome sindroma karpalnog tunela, može da smanji jačinu i učestalost napada astme, ublažava nesanicu, pomaže u očuvanju nerava zdravim.

Preporučene dnevne doze vitamina B6

Preporučena dnevna doza vitamina B6 je 1,2 mg za žene i 1,4 mg za muškarce.

U slučaju blagog nedostatka vitamina B6, može doći do povećanog rizika od srčanih i vaskularnih bolesti.

Slučajevi teškog nedostatka ovog vitamina su retki, a simptomi su pormećaji kože (dermatitis, rane oko usta, akne), depresija, nesanica, psihički poremećaji.

Uzimanje visokih doza (više od 200 mg na dan) tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati oštećenje nerava. Na svu sreću, oštećenja nerava potpuno iščezavaju nakon prekida unosa vitamina.

Za dugotrajnu upotrebu, bezbedno se mogu uzimati doze do 10 mg na dan, a doze do 200 mg na dan treba uzimati samo u kratkim vremenskim periodima.

Upotreba vitamina B6

Za PMS: 100 mg na dan;
za akutni sindrom karpalnog tunela: 50 mg B6 ili P-5-P tri puta na dan;
za astmu: 50 mg B6 dva puta na dan.

Vitamin B6 se najbolje apsorbuje ako se uzima u količinama koje nisu veće od 100 mg odjednom. Ako se uzimaju veće doze, postepenim unosom se smanjuju i šanse za oštećenje nerava.

Izvori vitamina B6 - u kojim se namirnicama nalazi?

U namirnice koje su dobri izvori vitamina B6 spadaju: meso, živina, mleko i mlečni proizvodi, šargarepa, paradajz, pasulj, leblebije, avokado, banane.

banane - izvor vitamina b6

Mere opreza!

Dugotrajna upotreba visokih doza vitamina B6 moze da izazove oštećenje nerava.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više