Valerijana - lekovita biljka za smirenje

lekoviti bilje: valerijana

Latinski naziv: Valeriana officinalis

Drugi nazivi: valeriana, odoljen, macina trava, mačja trava, baldrijan, kozlić

Opis biljke: Valerijana je višegodišnja biljka koja raste do oko 1 metar u visinu. Stabljika je razgranata, a na vrhu ogranka sakupljeni su cvetovi bele ili roze boje. Listovi su duguljasti i nasuprotno raspoređeni.

Divlje raste u Severnoj Americi i Evropi, a može se naći blizu vode, po vlažnim šumama, livadama i obroncima. Stabljika, a posebno koren, imaju veoma neugodan miris.

Lekoviti delovi valerijane: Koren biljke - skuplja se kada je biljka dve godine stara.

Lekovitost valerijane

Valerijana uglavnom deluje umirujuće i pomaže u slučaju nesanice. Čaj i tinktura blago umiruju u slučaju neuroza, nervne iscrpljenosti, uznemirenosti, tegoba izazvanih nesanicom, nervoznog i bolnog grčenja želuca i creva, neuroza srca, straha i uopšte napetosti, tegoba izazvanih klimakterijumom, kao i brzih promena u ritmu rada srca.

Za razliku od lekova koji se obično prepisuju za smirenje, valerijana ne stvara zavisnost i ne čini da se osećate omamljeno. Umesto da izaziva san direktno, valerijana umiruje mozak i telo, tako da do sna dolazi prirodno. Kada se uzima u preporučenim dozama, ujutru nema osećaja malaksalosti, što je slučaj sa nekim lekovima.

Iako valerijana ne izaziva zavisnost, nije preporučljivo redovno uzimanje bilo koje supstance, biljne ili drugačije, da bi vam svake noći pomogla da zaspite. Izbegavajte svakodnevno uzimanje valerijane više od dve nedelje zaredom, i nemojte je kombinovati sa sedativima ili drugim lekovima za spavanje.

Valerijana se može bezbedno uzimati sa drugim lekovitim biljkama, kao što su kamilica, matičnjak ili Hristov venac, koje doprinose njenoj efikasnosti pri pomoći za spavanje.

U slučaju depresije, valerijanu možete da koristite i sa kantarionom.

Sastojci valerijane vrlo su dobro istraženi, ali još uvek nije objašnjeno koje aktivne supstance deluju umirujuće i kako zapravo deluju.

Čaj od valerijane

Priprema se tako što se 1-2 kašičice čajne mešavine prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 5-10 minuta.

Čaj možemo pripremiti i tako što čajnu mešavinu 2 do 4 sata držimo potopljenu u hladnoj vodi, a potom grejemo do temperature za piće. Piju se 2 do 3 šolje na dan pre spavanja. Deci se daje pola količine.

Da bi se postigao zadovoljavajući uspeh, čaj treba piti 3-4 nedelje. Kod dece, dovoljna je i jedna nedelja.

Čajna mešavina: ova mešavina deluje umirujuće

koren valerijane.....................................Valerianae radix..........30g
zeleni delovi gospine trave......................Hyperici herba............30g
list matičnjaka.......................................Melissae folium............20g
šišarka hmelja........................................Lupuli strobulus..........20g

Dve kašičice mešavine prelijemo ključalom vodom. Ujutro i uveče piti po jednu šolju čaja 3-4 nedelje. Može se zasladiti medom.

Za nesanicu: 250-500 mg ekstrakta u prahu u obliku kapsula ili tableta ili 1 kafenu kašiku tinkture 30-45 minuta pre spavanja.
Za anksioznost: 250 mg dva puta na dan i 250-500 mg pred spavanje.

Zbog neprijatnog ukusa, tinkturu možete pomešati sa malo meda ili šećera.

Neželjena dejstva

Čak i kada se uzima u količinama mnogo većim od preporučenih, valerijana nema opasnih pratećih efekata. Ipak, to ne znači da treba preterivati. Izuzetno velike količine mogu u jutarnjim časovima da izazovu vrtoglavicu, mučninu, glavobolju, uznemirenost, nesvesticu i malaksalost.

Valerijana u trudnoći i za vreme dojenja se ne koristi.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više