• Naslovna
  • Bolesti i tegobe
  • Trudnoća - tegobe

Tegobe u trudnoći

trudnoca

Trudnoću prate manji poremećaji u organizmu a najčešće tegobe su: mučnina, zamaranje, pojačano lučenje pljuvačke, nadimanje, osećaj vatre u stomaku, problemi s venama na nogama, hemoroidi, zatvor, povećanje telesne mase, nervni problemi, nekontrolisana želja za hranom. Može se javiti i anemija u trudnoći.

Kod ovih problema klasična farmakologija nije od velike pomoći jer je većina lekova zabranjena trudnicama. S druge strane, problemi kao što su eklampsija, poremećaji u radu tiroidne žlezde, urinarne i ginekološke infekcije i ginekološke hemoragije mogu se lečiti samo klasičnom medicinom.
Ali na prvom mestu treba voditi zdrav život. Neophodno je odbaciti sve toksične materije (duvan, alkohol, pa čak i crni čaj), redovno održavati higijenu, a umerena ishrana omogućava porast telesne mase u skladu sa stadijumima trudnoće.

Trudnoća i terapije

Fitoterapija: protiv mučnine - đumbir u vidu čaja ili turšije; protiv osećaja vatre u stomaku - male doze đumbira, anđelike, kamilice i gline koju treba pripremiti prethodne večeri.
Rizik od urinarnih infekcija možete potpuno smanjiti redovnim uzimanjem brusnice.
Radi unosa gvožđa - ekstrakt od koprive, mrtve koprive ili čak od sporiša.

Homeopatija: protiv mučnine - granule Ignatia, Ipeca ili Cocculusa; za vensku cirkulaciju - Calcarea fluorica; za unos gvožđa - Ferrum metallicum ili China (kinin). Kinin se još savetuje i protiv anemije i grčeva.

Nutriterapija: akcenat je na uravnoteženom unošenju oligoelemenata i minerala. Koncentrovani sok od biljke pasji trn (Hippophae rhamnoides) odličan je za okrepljenje i za olakšanje metabolizma između majke i fetusa. Unos gvožđa može da se poveća za 50 mg dnevno. Napomena: čaj otežava apsorpciju gvožđa, pa ih ne treba uzimati u isto vreme.

Porodjaj i terapije

Homeopatija: za ublažavanje strepnje - granule Gelsemium. Na početku porođaja homeopata priprema porodilju granulama Actea racemosa, pa joj pri kraju porođaja daje Caulophyllum, a daje joj i doze Arnica 9 CH radi lakšeg širenja kostiju i protiv bolova.

Fitoterapija: za ublažavanje strepnje - pasiflora i virak.
Kamilica - protiv bolova, upala, hemoragija i strepnje posle porođaja.

Haptonomija: ovo je manuelna psihotehnika - omogućava komunikaciju putem dodira šaka-abdomen-fetus i pruža fetusu osećaj sigurnosti.

Posle porodjaja

Depresija posle porođaja je veoma česta pojava. U ovom slučaju najčešće se propisuje kognitivna psihoterapija, a treba uzimati i kantarion ili granule Nux moschata, Ignatia, Aurum metalicum ili biljke odgajane na zemljištu bogatom metalima, kao što su Hypericum ili Bryophylum.
Nespokoj se ublažava valerijanom ili kalifornijskim makom, a pomažu i razna etarska ulja koja služe za opuštanje. Primenjuju se lavanda, matičnjak ili jilang jilang.
Žene koje pokušavaju da vrate izgled svog tela u stanje pre trudnoće mogu da potraže pomoć od osteopata. Neke formule na bazi ekstrakata biljaka pokazale su se dobre u lečenju podliva. Najzanimljivije su bršljan, ženšen, trava od srdobolje...

Pročitajte i članak Folna kiselina - o značaju adekvatnog nivoa folne kiseline tokom trudnoće.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više