Sremuš kao lek i salata u ishrani - lekovita biljka za visok pritisak, bronhitis, atmu, jetru i druge tegobe

sremus

Latinski naziv: Allium ursinum

Drugi nazivi: sremuš, sremuša, cremoš, medveđi luk, divlji luk, divlji beli luk

Opis biljke: Sremuš je zeljasta biljka koja narasta do oko 30 cm visine. Cvetovi su beli, sa duguljastim laticama i skupljeni u cvast na vrhu tanke, svetlo zelene stabljike. Podzemni deo biljke je mala lukovica beličaste boje. Listovi sjajno zelene boje su duguljasti, kopljastog oblika i podsećaju na listove đurđevka. Listovi imaju i karakterističan miris belog luka, po čemu se sremuš razlikuje od drugih biljaka sličnog izgleda. Ovo je veoma bitno da se prilikom berbe sremuš ne zameni za otrovne vrste, kao što su đurđevak i mrazovac.
Sremuš raste na vlažnim livadama, bogatim humusom, u listopadnim i četinarskim šumama.

Lekoviti delovi sremuša: Mladi listovi koji se beru u aprilu i maju, podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.

Lekovitost sremuša

Sremuš povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želudačnih i crevnih tegoba , te bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta sremuša pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnog sistema (bronhitis, astma i dr.). Delotvoran je lek protiv crevnih parazita kod dece, a stimuliše i rad želuca i creva. Pomaže u izlečenju rana koje sporo zarastaju ako se premažu svežim sokom od sremuša. Pospešuje izlučivanje viška sluzi iz pluća i omogućava iskašljavanje, što je posebno korisno za starije ljude kojima su pluća stalno puna sluzi i zbog toga imaju tegobe prilikom disanja.

Upotreba sremuša

Mladi listovi sremuša, nabrani u proleće pre cvetanja biljke, upotrebljavaju se za ishranu kao začin čorbama i drugim jelima, a mogu se jesti kao salata ili spremati kao spanać. Lukovica sremuša može da se koristi isto kao i beli luk.

Sušenjem biljka gubi lekovita svojstva, te se stoga koristi u svežem stanju.

Lekoviti sastojci sremuša biće nam dostupni tokom cele godine ako ga pripremimo u obliku tinkture.

Tinktura od sremuša (sremuš u rakiji)

Sitno iseckanim listovima ili lukovicama rastresito se napuni boca do grlića i potom se prelije rakijom jačine do 40%. Boca se do 14 dana drži na suncu ili na toplom. Dnevno popiti 14-15 kapi sa malo vode.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više