Prostata : uvećana prostata i upala prostate

Većina muškaraca starijih od 50 godina pati od nekog problema sa prostatom. Prostata je žlezda veličine oraha, koja se nalazi kod muškaraca neposredno ispod mokraćne bešike i okružuje mokraćni kanal. Postoje razni oblici poremećaja prostate, a najčešći su benigna hiperplazija ili hipertrofija (dobroćudno uvećanje) prostate i upala prostate (prostatitis).

Kada smo u uspravnom položaju, telo vrši pritisak na region karlice, baš tamo gde se prostata nalazi. Starenjem, telo postaje teže i gubi elastičnost. To stvara još veći pritisak na region karlice i samim tim i na prostatu.

Dugotrajno sedenje, kao kod nekih vrsta zanimanja, povećava pritisak na region karlice što dovodi do smanjene prokrvljenosti prostate i okolnih tkiva.

Akutna upala prostate (prostatitis) može biti rezultat izlaganja hladnoći ili kao posledica infekcije.

Pored naslednog faktora i preterane upotrebe alkohola i duvana, rizik od pojave bolesti prostate povećava i neadekvatna ishrana, u kojoj preovlađuju namirnice životinjskog porekla, a nema dovoljno biljnih vlakana.

Još jedan uzrok problema sa prostatom je zatvor, kada stolica postane stvrdnuta a debelo crevo je prepunjeno, što dovodi do pritiska na prostatu.

S obzirom da je prostata deo muškog reproduktivnog sistema (tečnost koju luči prostata omogućava pokretljivost spermatozoida), probleme sa prostatom prate i seksualni problemi (problemi s erekcijom). Za očuvanje zdravlja prostate bitna je i redovna ejakulacija.

Upala prostate - prostatitis

Kod upale prostate potrebna je intervencija lekara. Da brže ozdravite, jedite dosta voća i povrća, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline (integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, semenke, tamnozeleno lisnato povrće), selen i cink. Izbegavajte fizičke napore i strers.

Simptomi:

 • otežano mokrenje
 • peckanje pri mokrenju
 • krv u mokraći
 • povišena temperatura i groznica
 • bolovi u krstima i iza mošnica
 • bolna ejakulacija

Benigno uvećanje prostate - simptomi

uvećana prostata

Simptomi:

 • učestaliji nagon za mokrenjem, naročito noću, uz izlučivanje male količine urina
 • slabiji mlaz mokraće koji postaje curenje ili kapljanje
 • osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena
 • pritisak u predelu bešike

Ishrana:

 • smanjite unos mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata
 • povećajte unos namirnica koje sadrže cink, kao što su seme bundeve, korenasto povrće, školjke
 • koristite u ishrani proizvode od soje, kao što je tofu
 • uzimajte više namirnica koje sadrže beta karoten (voće i povrće žute i narandžaste boje, zeleno lisnato povrće), flavonoide (voće i povrće svetlih boja, integralne žitarice), vitamin C, vitamin E, magnezijum, vlakna i esencijalne masne kiseline (integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, semenke, tamnozeleno lisnato povrće)
 • koristite u ishrani koštunjavo voće, sočivo, kukuruz šećerac. Glutaminska kiselina - amino kiselina koja se nalazi u ovim namirnicama, pomaže kod uvećane prostate
 • smanjite unos alkohola i napitaka koji sadrže kofein, naročito pre spavanja.

Lekovito bilje za prostatu

Najbolje istražena biljka koja pomaže kod problema sa prostatom je Palmeto (patuljasta palma) odnosno Palma serenoa (izvedena iz drveta patuljaste palme). Još su američki indijanci koristil ovu biljku kod sličnih tegoba. Današnja istraživanja pokazuju da materije iz ove biljke regulišu lučenje hormona koji podstiču rast prostate, a pomaže i kod hronične upale prostate.

Uzimanje: ekstrakt palma serenoe - 160 mg dva puta na dan između obroka. Ekstrakt treba da bude standardizovan da sadrži 85% - 95% masnih kiselina i sterola.

 

Koren koprive može da olakša tegobe kod benignog uvećanja prostate. Kombinovan sa ekstraktom palma serenoa pomaže njeno lekovito dejstvo. Obe biljke sadrže beta-sitosterol, koji se može naći i u čistom obliku, kao dodatak ishrani (suplement).

Uzimanje: 250 mg ekstrakta korena koprive dva puta na dan, standardizovanog da sdrži najmanje 1% biljnog silicijum-dioksida.

Ulje semena lana sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu kod uvećane prostate i kod zapaljenja prostate. Uzima se jedna supena kašika dnevno.

Inače, esencijalne masne kiseline se mogu uzimati i putem ribljih ulja: 2 kafene kašike na dan obezbeđuju 2 g omega-3 masnih kiselina. OPREZ: posavetujte se sa lekarom ako uzimate antikoagulantne lekove.

Bilje Tošić prostatol

Joga vežba za prostatu

joga prostata

Sledeća joga vežba (slika desno) poboljšava prokrvljenost prostate i okolnog tkiva, a može i da ublaži upalu prostate.

1. Lezite na leđa, a ruke neka budu pružene niz telo. Kolena podignite, a stopala primaknite zadnjici.

2. Neka vam tabani budu sastavljeni, a ako to ne možete, neka se dodiruju samo unutrašnje ivice tabana. Kolena polako opustite da se spuštaju lagano na stranu prema spolja. Ostanite u tom položaju oko 5 minuta.

Bilje Tošić prostatol

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više