• Naslovna
 • Bolesti i tegobe
 • Akne - bubuljice

Prirodni lek za akne i bubuljice

akne

Akne ili bubuljice su uobičajeno stanje kože koje pogađa osobe bilo kog uzrasta, mada se češće primećuje kod tinejdžera i mlađih odraslih osoba. Akne nastaju kada folikul koji prenosi mrtve ćelije kože na površinu kože postane začepljen. Dok su akne u većini slučajeva inflamatorne (zapljenske), mogu se razviti i kao ne-inflamatorne akne. Manifestuju se kao male bubuljice, papule, noduli (čvorići) ili ciste, prema narastajućoj težini njihovog oblika.

Akne se obično pojavljuju u toku puberteta, jer se tada dešavaju znatne hormonalne promene u organizmu. Uobičajene su i kod žena usled mesečnih hormonalnih promena.

Akne pogađaju one delove kože koji imaju najveći broj lojnih žlezda. Stoga, prvenstveno su vidljive na licu, grudima, leđima, nadlakticama i ramenima.

Akne se obično izgube sa prestankom zapaljenja, kako se zapušene pore smiruju, i akne izbijaju ređe kada uđemo u rane dvadesete, jer tada hormonalni nivoi dolaze u ravnotežu. Ipak, u ređim slučajevima, biće potrebna pomoć lekara (dermatologa) za tretman akni koje su veoma uporne. Osim toga, kako je svaka osoba fiziološki drugačija, moguće je da se akne zadrže i do kasnih tridesetih i četrdesetih.

Dok akne same po sebi ne predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje, mogu da ostave ožiljke. Ožiljci od akni mogu ponekad biti vrlo uporni i nikada u potpunosti nestati. Akne takođe mogu da ostave psihološke posledice, s obzirom da se akne i ožiljci uglavnom smatraju neprivlačnim, to može da dovede do smanjenja samopouzdanja kod tinejdžera i mlađih odraslih osoba.

Staroplaninski Melem za Akne

Ovaj prirodni melem sadrži jedinstvenu formulu koja efikasno otklanja upalne procese na koži. Staropaninski melem za ekcem i psorijazu se pokazao izuzetno uspesnim u otklanjanju akni.

Prirodni melem za akne - bubuljice
(klikni na sliku za više informacija i naručivanje; otvara se u novom prozoru)

melem za akne

Šta uzrokuje akne?

Uzroci za nastanak akni su mnogobrojni, a istraživanja se još uvek sprovode. Neki od uobičajenih uzroka za nastanak akni su:

 • Hormonalne promene koje nastaju na početku puberteta ili za vreme trudnoće mogu dovesti do začepljenja pora na koži.
 • Kod devojaka i žena, za vreme menstrualnog ciklusa dolazi do pojačanog stvaranja akni na koži.
 • Iznenadan početak ili prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula takođe može da rezultira pojavom akni.
 • Nasledni faktor.
 • Stres.
 • Postoji ubeđenje da čokolada i masna hrana doprinose razvoju akni, ali to još nije naučno dokazano.

Prirodni lek za akne i bubuljice:

Pored konvencionalnih tretmana, mnogi ljudi se odlučuju za prirodne lekove u borbi protiv akni. Prirodni lekovi postaju sve popularniji jer uglavnom predstavljaju manji rizik od neželjenih dejstava, pogotovu za osetljivu kožu.

Evo i nekih uobičajenih prirodnih lekova za akne i bubuljice:

 • Aloe vera - dokazi upućuju na to da aloe vera može biti efikasna u tretiranju manjih kožnih infekcija, opekotina, posekotina, kao i lojnih cisti, bubuljica i akni. Na akne se nanosi gel ili krema na bazi aloe vere.
 • Med je još jedan prirodni lek koji se koristi protiv akni i bubuljica. Med sprečava da koža postane previše masna - masna koža omogućava razvoj bakterija. Istovremeno, pomaže u održavanju vlažnosti kože. Možete naneti med pomešan sa jogurtom direktno na lice ili koristiti kupke za lice na bazi meda.
 • Jabukovo sirće razređeno vodom je takođe efikasan lek za akne. Jabukovo sirće ima antiseptičko dejstvo i sprečava razvoj bakterija.
 • Za tretman akni koristi se i sok sirove papaje koji se nanosi na lice, sok ili maska za lice od svežih krastavaca, mešavina soka od limuna i čaja od nane, jogurt sprečava kožu da postane previše masna i snabdeva kožu hranljivim sastojcima i probioticima.
 • Dve-tri kašike osušenog bosiljka skuvajte u šolji vode, ohladite i očistite kožu vatom potopljennom u čaj.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više