Meditacija

Meditacija je drevna veština opuštanja duha i tela. Ima za cilj pronalaženje sklada između tela i emocija i uspostavljanje što bolje opšte uravnoteženosti.
Izuzetno je jednostavna, tako da je mnogi ljudi lako uklapaju u svakodnevni život.
Tehnikama meditacije um i telo se potpuno opuštaju, dolazimo u stanje smirenosti, ponekad blisko dubokom snu.

Odakle meditacija potiče

Razni oblici meditacije primenjivani su hiljadama godina širom sveta (prema brojnim nalazima čak pre pet hiljada godina). Među prvima koji su se bavili meditacijom bili su Vavilonci, Egipćani i Indijci.

Sama reč meditacija potiče od latinske reči meditatio (oblik glagola mederi) koja znači "raditi vežbe za razvoj duha i tela", ali i lečiti se. Od te reči su potekle i izvedenice medicina i medikamenti.

Šta kaže nauka

Istraživanja su otkrila da meditacija pomaže u snižavanju krvnog pritiska, ublažavanju angine pektoris, alergija, šećerne bolesti, hroničnih glavobolja i bronhijalne astme, a može da pomogne i u smanjivanju zavisnosti od alkohola i cigareta.
Kod osoba koje meditiraju dolazi do smanjenja depresije i anksioznosti, a pamćenje im se popravlja.
Meditacija može biti od koristi u borbi protiv stresa i potpomaže oporavak od traumatičnih događaja.

Meditacija za početnike - kako meditirati

meditacija

Najlakši način da počnete sa meditacijom je da se priključite nekoj grupi za meditaciju. Kad jednom naučite da meditirate, više vam nije potrebna ničija pomoć za to: možete meditirati i sami kod kuće - potpuno besplatno.

OPREZ! Meditacija je usko povezana sa određenim religijskim učenjima, pa se javljaju i potencijalni rizici od raznih mističnih tumačenja. Vodite računa da se ne upetljate u neke sekte.

Kako meditirati kod kuće

S obzirom da je meditacija veoma jednostavna, vrlo lako ćete je primeniti kod kuće. Nađite mirno mesto gde vam niko neće smetati. Meditira se u sedećem položaju: možete sedeti na podu prekrštenih nogu - turski sed, a možete sedeti i na stolici, ruku ovlaš položenih na kolena, sa stopalima na podu. U oba slučaja bitno je da su vam leđa u uspravnom položaju. U ležećem položaju se ne meditira - tako ćete samo lakše zaspati.

Ima mnogo različitih oblika meditacije. Ovo je osnovna tehnika kojom su mnogi zadovoljni:

  • Sedite udobno na pod ili stolicu, leđa držite uspravno, u ravni sa glavom i vratom, telo opustite.
  • Oči je najbolje držati zatvorene, to pomaže u koncentraciji.
  • Skoncentrišite se na disanje. Usredsredite se na udah i izdah, obratite pažnju na podizanje i spuštanje stomaka. Disanje treba da bude ravnomerno i duboko.
  • Ako primetite da polako gubite pažnju, lagano vratite misli na disanje, podizanje i spuštanje stomaka.
  • Mnogi smatraju korisnim ponavljanje određene reči ili zvuka, kao što je om ili neki drugi.
  • Nastavite tako 20 minuta
  • Polako se iz meditacije vratite u stanje normalne svesti. Nemojte ustajati naglo, prvo se lagano protegnite i u početku se krećite polako.

Možete pokušati i ove metode:

Meditacija uz brojanje : Sedite udobno i počnite u sebi polako da brojite od 1 do 10, zadržavajući pažnju na svakom broju. Ako vam pažnja popusti, samo se vratite na 1 i počnite ispočetka.

Meditacija uz sveću : Sedite ispred upaljene sveće. Gledajte plamen i usmerite pažnju na njega.

Vizuelizacija : Ova tehnika opuštanja vam može pomoći da usmerite um na pozitivne slike kako biste savladali negativne emocije i stres. Sedite (u ovom slučaju možete i leći) i opustite se. Pažnju usmerite na disanje. U svojim mislima prizovite neki miran i srećan prizor, zamišljajući sebe kao deo te celine. Dišite lagano i ujednačeno i upotrebite svoju maštu da taj prizor obogatite sa što više detalja.

Neželjena dejstva

Iako meditacija nije opasna, treba biti oprezan u sledećim slučajevima:

- ako imate psihijatrijske probleme, prvo se posavetujte sa lekarom. Intenzivno bavljenje meditacijom može da pogorša stanje kod određenih depresivnih osoba (može doći do šizofreničnih napada, razmišljanja o samoubistvu, čak i pokušaja samoubistva...), mada ova pretpostavka nije još zvanično potvrđena

- ako bolujete od epilepsije, znajte da meditacija deluje na električna pražnjenja u mozgu (ovo je naučno potvrđeno) i može da poveća šanse za pojavu epileptičnih napada.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više