Maslačak kao lekovita biljka za jetru, dijabetes, detoksikaciju...

maslacak

Latinski naziv: Taraxacum officinale

Maslačak je u narodu poznat kao uporan korov koji se brzo širi i svojim dugačkim korenom snažno urasta u zemlju. Ova skromna i prilagodljiva biljka divlje raste u većem delu sveta, uspeva gotovo svuda i može se naći svuda po Evropi - od krajnjeg severa do krajnjeg juga. Na našim prostorima maslačak ne treba posebno tražiti, livade su pune ovog lekovitog bilja.

Skupljamo ga u aprilu i maju.

Opis biljke: snažan koren, veoma nazubljeni listovi, žuti cvet koji kada dostigne zrelost obrazuje "maslačkovu lampicu"- puhare semena koje se raznose vetrom.

Lekoviti delovi maslačka: koren sa listovima, iako su cela biljka i cvetovi takođe cenjeni zbog svojih lekovitih svojstava.

Lekovitost maslačka

  • Listovi maslačka deluju diuretički - podstiču izlučivanje tečnosti.
  • Koren maslačka pojačava funkcionisanje jetre - korisno u slučaju upale jetre (hepatitisa) i žutice.
  • Koren pomaže pri varenju tako što stimuliše oslobađanje žuči iz jetre i žučne kese, pomaže u prevenciji pojave kamena u žučnoj kesi.

U narodnoj medicini, koren i zeleni delovi maslačka koriste se za čišćenje krvi, odnosno podstiču metabolizam i stimulativno utiču na zdrave organe za izlučivanje štetnih materija iz tela.

Takođe, maslačak potpomaže prokrvljenost vezivnog tkiva i dobar je kao lek za jačanje tela i kao stimulans, poboljšava sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane - korisno za osobe sa anemijom, nadoknađuje kalijum i sadrži puno vitamina (naročito vitamina C).

Koren maslačka deluje kao umereni umereni laksativ, tako da čaj napravljen od njega može biti blag lek za zatvor.

Naučna istraživanja nagoveštavaju da maslačak može biti koristan u lečenju raka, a otkriveno je i da može da smanji nivo šećera u krvi kod životinja, što upućuje na to da može imati ulogu u lečenju dijabetesa.

Čaj od korena i listova maslačka

Čaj od korena i listova maslačka (radix taraxaci cum herba) poznat je kao čaj za oslobađanje tečnosti i čaj za jačanje.

Priprema se na sledeći način:

Za jednu šolju čaja prelijte jednu do dve kafene kašičice korena i zelenih delova biljke vrelom vodom i ostavite da odstoji petnest minuta. Čaj treba da pijete ujutro i naveče po jednu šolju, najbolje pola sata pre jela, 4 do 6 sedmica.

Mladi listovi, skupljeni u proleće, odličan su izvor vitamina, ukusni su i dobri za pripremu salate, dok su jesenski listovi gorki i mogu da uzrokuju mučninu.

Neželjena dejstva

Neželjenih dejstava nema ako se razumno koristi. U velikim dozama može da izazove osip na koži, stomačne tegobe, proliv, probleme sa jetrom. Ukoliko dođe do spomenutih problema, prestanite sa korišćenjem i konsultujte se sa lekarom.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više