• Naslovna
  • Lekovite biljke
  • Žalfija (Kadulja)

Žalfija (Kadulja) kao prirodni lek protiv znojenja, infekcija, za čišćenje krvi, ispiranje usta i desni...

Latinski naziv: Salvia officinalis;
Žalfija na engleskom: Sage

Drugi nazivi: Kadulja, kuš, slavulja, krstašica, kaloper, pelin, pitomi pelin ...

zalfija
Foto: Olivier Bacquet

Opis biljke: Žalfija, poznata i kao kadulja je višegodišnja lekovita biljka koja raste 50-90 cm visine. Stabljika je usparvna, drvenasta i četvorouglastog preseka. Listovi su duguljasti, eliptični, zelene boje, ali veliki broj dlačica kojima su prekriveni daje im srebrnkastu nijansu. Cvetovi su tamnoljubičaste boje i skupljeni u cvasti u obliku klasa. Raste divlje na kamenitom terenu (veoma je zastupljena u Dalmaciji), a često se gaji i u vrtovima.

Lekoviti delovi biljke: Listovi - skupljaju se pre cvetanja biljke.

Lekovitost žalfije

Žalfija se koristi za čišćenje krvi od toksina, kod bolesti jetre, protiv upale grla, ždrela, unutrašnjih organa, bešike i vaginalnih upala, kao i kod blažih poremećaja varenja.

Lekovita je kod upale i krvarenja desni, paradentoze i afti u ustima jer deluje antiseptično - koristi se za ispiranje usne duplje i grgoljanje.

Koristi se i protiv znojenja jer reguliše znojenje tako što smanjuje znojenje kod osoba koje se prekomerno znoje (naročito noćno znojenje kod obolelih od tuberkuloze) a pojačava kod osoba koje se malo znoje.

Koristi se kao kupka za kožne probleme, rane koje teško zarastaju, kraste, ekcem i svrab.

Dobra je za disajne puteve jer pospešuje izlučivanje sluzi.

Čaj od žalfije (kadulje)

Čaj za ispiranje usta i grla: Tri kafene kašičice žalfije prelijte 1 dl tople vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta do pola sata. Procedite i ispirajte usta ( grgoljite ) rashlađenim čajem od žalfije jednom ili dva puta dnevno zbog antiseptičkog i adstringentnog dejstva i podsticanja zarastanja.

Čaj za unutrašnju upotrebu (pijenje): Jednu kafenu kašičicu suvih listova žalfije staviti u 1/4 litra proključale vode i ostaviti na vatri da vri još 3 minuta. Ovo dodatno vreme ključanja je veoma bitno za eliminaciju eteričnog ulja koje se ne sme unositi u organizam. Piti u malim gutljajima tokom dana.

Neželjena dejstva

Žalfija se ne sme uzimati duže vreme. Eterično ulje ove biljke sadrži povišen nivo neurotoksičnih ketona i naročito je opasno za decu i trudnice. Žalfija se ne sme uziimati u trudnoći, tokom dojenja i u slučaju epilepsije. Osim toga može da se javi mučnina, povraćanje i vrtoglavica.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više