Kantarion - lekovito bilje za smirenje, protiv depresije, hemoroida i opekotina...

kantarion

Latinski naziv: Hypericum perforatum

Drugi nazivi: Bogorodičina trava, gospin cvet, gorčac, gorac

Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka koja može da naraste do 100 cm visine. Listovi su duguljasti, naspramno raspoređeni u paru. Cvetovi su svetložute boje, smešteni na vrhu stabljike, imaju pet latica i mnogobrojne prašnike. Kada se protrljaju, cvetovi ispuštaju crveni sok.

Kantarion raste na mnogim livadama i brežuljcima.

Sakuplja se u vreme cvetanja i to u periodu jun-jul.

Lekoviti delovi kantariona: Cvetovi i listovi

Lekovitost kantariona

Kantarion se najčešće koristi za lečenje blage depresije, a pomaže i kod mnogih stanja povezanih sa depresijom, kao što su stres, anksioznost, predmenstrualni sindrom (PMS), sindrom hroničnog umora, a može imati i efekata na ublažavanje bola. Kantarion potpomaže zdrav san i posebno je koristan kod depresije praćene umorom, pospanošću i niskim nivoima energije. Takođe, pomaže kod tzv. "zimske depresije" koja se javlja u jesen ili zimu, a nestaje sa dolaskom proleća ili leta.

Kantarion je blaža alternativa konvencionalnim lekovima, ali sa znatno manje pratećih efekata. On ne vrši interakciju sa većinom ostalih lekova, pa je tako koristan za starije osobe koje obično uzimaju veći broj lekova.

Osim kao antidepresiv, kantarion se koristi i u borbi protiiv bakterija i virusa, a poboljšava i funkciju jetre. Mast napravljena od kantariona, naneta na hemoroide, ublažava peckanje i svrab. Takođe, može biti koristan kao pomoć u gubljenju telesne težine.

Kantarionovo ulje se od davnina u narodu upotrebljava za lečenje povreda i opekotina. Koristi se tako što se ulje od kantariona direktno nanese na opekotine, posekotine i druge vidove rana koje krvare, ili se uljem natopi gaza ili parče tkanine kojima se povređeno mesto obloži.

Uzimanje kantariona

Ako koristite kantarion u obliku kapsula ili tableta, pri kupovini izaberite preparate koji su standardizovani da sadrže 0,3 % hipericina, jednog od lekovitih sastojaka ove lekovite biljke. Preporučena doza je 300 mg ekstrakta tri puta na dan.
Kao i konvencionalni antidepresivi, kantarion mora da se akumulira u organizmu pre nego što postane efikasan, tako da tek nakon četiri nedelje korišćenja (ili više) možete ustanoviti da li na vas deluje.

Čaj od kantariona

Mentalna iscrpljenost, problemi sa snom:

Kašičicu sušene biljke preliti šoljom ključale vode, ostaviti da odstoji pet minuta i procediti.

Piti dve do tri šolje na dan tokom obroka.

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje se priprema na sledeći način:

Sakupljene cvetove staviti u bocu i preko njih naliti maslinovo ulje, tako da cvetovi budu potpuno prekriveni uljem (bocu ne prepunjavati već ostaviti malo slobodnog prostora pri vrhu).

Bocu dobro zatvoriti i držati izloženu suncu 5-6 sedmica.

Ulje se iz boce uzima po potrebi, a ostatak se čuva u boci.

Umesto maslinovog ulja, može se upotrebiti i suncokretovo ulje. Protiv opekotina, upotrtebljava se laneno ulje.

Neželjena dejstva

Iako su malo verovatna, neželjena dejstva mogu da uključe stomačne tegobe, zatvor, suva usta i vrtoglavicu. Savetuje se osobama osobama svetle kože da izbegavaju duže izlaganje sunčevoj svetlosti za vreme uzimanja kantariona. Ako uzimate prepisane lekove (konvencionalne antidepresive), obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre uzimanja kantariona.

Iako kod trudnica i dojilja koje koriste kantarion nije zabeleženo nikakvo neželjeno dejstvo, ipak se savetuje opreznost.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više