Kamilica - lekovito bilje za smirenje, bolje varenje, ispiranje lica, usta i grla, protiv upale oka i drugih tegoba

kamilica

Latinski naziv: Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita

Drugi nazivi: kamomila, carev cvet, popadija, titrica

Opis biljke: Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka čije se stablo pri vrhu grana i raste do visine oko 20-40 cm. Listovi su sačinjeni od mnoštva uzanih listića koji se granaju. Cvetovi sa žutim prašnicima i belim laticama veoma su prijatnog mirisa.

Raste gotovo svuda, kako na plodnom i obrađenom zemljištu, tako i na neplodnom i zapuštenom tlu, ima je na poljima i uz puteve.

Cveta u periodu maj - septembar.

Lekoviti delovi kamilice: Cvetovi

Lekovitost kamilice

Kamilica ima snažno umirujuće dejstvo. Korišćena za unutrašnju upotrebu, ona smiruje tegobe pri varernju, olakšava grčeve i opušta nerve. Pri spoljašnjoj upotrebi, lekovito deluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, smiruje osipe, rane i upale.

Kamilica ima i blago sedativno dejstvo, izaziva opuštanje i smanjivanje stresa. Opuštajuće deluje i na glatke mišiće digestivnog trakta, olakšavajući smetnje pri varenju, pomaže kod inflamatorne bolesti creva, poremećaja kod divertikuloze i drugih tegoba. Dejstvo kamilice na opuštanje mišića može da olakša menstrualne grčeve.

Čaj od kamilice je veoma pogodan i za spoljašnju upotrebu. Na opekotine blažeg oblika možemo staviti zavoj potopljen u čaj spravljen od ove lekovite biljke. Ohladjeni čaj od kamilice može da posluži kao tečnost za ispiranje očiju i tako smiri crvenilo ili iritaciju nastalu usled konjuktivitisa i drugih vidova upale oka. Za ovu svrhu uvek koristite sveže pripremjlen čaj koji ćete u toku dana čuvati u sterilnoj ambalaži.
Ukoliko se čaj svakodnevno koristi za ispiranje usta i grla, može da pomogne u izlečenju rana u ustima i spreči pojavu bolesti desni.

Protiv prehlade blagotvorno deluje inhalirana para dobijena korišćenjem ekstrakta kamilice.

Protiv opekotina od sunca, hladnoj kupki može da se doda ulje od kamilice ili da se ovo ulje pomeša sa bademovim uljem i utrlja na mesto sa opekotinama. Ulje se upotrebljava razblaženo i ne koristiti ga za unutrašnju upotrebu. Opekotine od sunca i osipe na koži (kao što je ekcem) mogu da smire i kreme od kamilice.

Kupka od kamilice

U hladnu kupku dodajte 4-5 kapi ulja kamilice, ili nekoliko šolja čaja od kamilice. Ostanite u njoj barem pola sata. Ova kupka osim što opušta, može da pruži olakšanje kod opekotina od sunca, kao i svraba i suve kože.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice pripremamo tako što dve kafene kašičice osušenih cvetova prelijemo šoljom vrele (ne ključale) vode. Ostaviti da odstoji pet minuta, a zatim procediti. Pijte do tri šolje dnevno ili jednu šolju pred spavanje.

Ukoliko čaj želite naneti na kožu ili oči, pobrinite se da čaj bude dobro ohlađen, sipajte ga u sterilnu posudu i neka bude pokriven do trenutka korišćenja.


Čaj od kamilice se može koristiti i za ispiranje usne duplje i ždrela u slučaju upale.

U preporučenim dozama, kamilica je bezbedna za korišćenje kod dece, trudnica i dojilja.

Neželjena dejstva

Gotovo da ih nema, bilo da se biljka koristi za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu.

Veoma retko, kod osoba koje koriste ovu biljku u dozama većim od preporučenih, može doći do mučnine i povraćanja.
U izuzetno retkim slučajevima, moguće su alergijske reakcije koje izazivaju suženje bronhija ilii osipe na koži.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više