Idjirot - lekovito bilje za želudac, bolji apetit, čišćenje organizma, protiv nadimanja, gihta i drugih tegoba

idjirot

Latinsi naziv: Acorus calamus

Drugi nazivi: vodeni božur, kalamus, mirišljava trska, tatarsko zelje

Opis biljke: Idjirot je zeljasta biljka koja može da naraste i preko jednog metra. Listovi su dugi, pravi i kopljasti, do 1 metra dužine. Na sredini pljosnate stabljike nalaze se kupasti klipovi zelene do smeđežute boje. Koren dugačak do jedan metar debljine palca ima gorak začinski ukus. Plodovi su bobice crvene boje.

Raste na obalama reka, bara i jezera.

Lekoviti delovi idjirota: koren, vadi se u rano proleće ili u kasnu jesen.

Lekovitost idjirota

Koren idjirota pomaže kod slabe probave, nadimanja, bolesti želuca i creva, oboljenja žlezda, gihta, bubrežnih oboljenja, vodene bolesti, pospešuje apetit i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.
Tople kupke od idjirota izuzetno pomažu kod promrzlina.

Čaj od idjirota

Čaj od korena idjirota priprema se na sledeći način: jedna ravna kašičica korena stavi se u 250 ml hladne vode i ostavi da odstoji preko noći (12 sati). Potom se zagreje i procedi. Pije se u vrlo malim količinama: po jedan gutljaj pre i posle jela. Ovo važi za svaki obrok, tako da je ukupna dnevna količina do šest gutljaja.

Kupka

Oko 200 grama korena idjirota staviti u 5 litara hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati. Potom sve to zagrejati do ključanja, ostaviti da odstoji nekoliko minuta i sve dodati vodi za kupanje.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više