Glog - lekovita biljka za srce i visok pritisak

glog

Latinski naziv: Crataegus oxycantha

Opis biljke: Glog je obično žbun visok oko dva metra, a može da naraste i kao drvo visoko do osam metara. Ovaj grm iz porodice ruža najradije raste u svetlim šumama, naročito u lisnatim i borovim šumama.
Ima nazubljene listove, lepe bele ili svetloroze cvetove koji imaju snažan i neprijatan miris, a cvetaju u maju i junu (zbog cvetanja u maju, zovemo ga i majska ruža).
Izrazito crveni plodovi (bobice) imaju slatkast ukus i nekada su ih koristili kao hranu.
Glog je korišćen i kao živa ograda jer osim lepog izgleda poseduje i veliko trnje.

Lekoviti delovi gloga: Nekada su se upotrebljavali pre svega plodovi, dok danas upotrebljavamo uglavnom listove i cvetove gloga.

Lekovitost gloga

  • Snižava povišen krvni pritisak
  • Olakšava bol u grudima kod angine pektoris
  • Pomaže srcu da efikasnije pumpa krv
  • Reguliše nepravilan srčani ritam (aritmiju)

Glog je lekovita biljka koja direktno koristi radu srca i arterija. On može da proširi krvne sudove, poveća snabdevanje srca energijom i poboljšava njegovu sposobnost pumpanja.

Ekstrakt glogovih listova poboljšava cirkulaciju u koronarnim arterijama i jača srčani mišić. Zbog ovog lekovitog dejstva preporučuje se i mladima koji su izloženi stresu pa samim tim i bolestima. Učesvuje u normalizaciji krvnog pritiska ali ga ne leči. Lekovito deluje i u stanjima nakon infarkta srca i operacije srca.

Upotreba gloga

Najlakše je koristiti jedan od gotovih proizvoda:

Čaj od gloga

Čaj od gloga pripremamo od biljnih koncentrata koje možemo da kupimo: dve kafene kašičice gloga prelijemo sa šoljicom vrele vode i ostavimo da odstoji 20 minuta. Pije se jedna šoljica ujutro i uveče, zasladite ga medom jer glog ima pomalo neprijatan ukus.

Ekstrakt ili tinktura od gloga

Ekstrakt gloga se može uzimati u obliku kapsula i tableta (preporučena doza 300-450 mg na dan), ili 1 kafena kašičica do 1 supena kašika tinkture, u zavisnosti od vrste bolesti srca. Manje količine se mogu uzimati kao prevencja od bolesti (ako postoji rizik od pojave bolesti, 100-150 mg u vidu kapsula ili 1 kafenu kašičicu tinkture dnevno).

U slučaju uzimanja velikih doza, dnevnu količinu podelite na tri dela i uzimajte u tri doba dana.
Može potrajati nekoliko meseci da se glog akumulira u organizmu i proizvede vidljive rezultate.

Neželjena dejstva

Velike količine gloga mogu da uzrokuju nagli pad krvnog pritiska i nesvest.
Trudnice i dojilje se moraju konsultovati sa lekarom.

Važno: Uvek se prvo posavetujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate glog i nikada nemojte da smanjujete dozu ili prekidate uzimanje prepisanih lekova, osim ako vam tako ne savetuje lekar.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više