Koenzim Q10 (CoQ10) za srce i bolji metabolizam

Koenzim Q10 je prirodna supstanca koja se stvara u organizmu i spada u porodicu jedinjenja koja se nazivaju kinoni. Prvi put je izolovan 1957. godine i nazvan ubikinon (ubiquinone) zbog svoje rasprostranjenosti u prirodi (engl. ubiquitous - sveprisutan). Ova supstance se u stvari nalazi u svim živim bićima, a u velikim koncentracijama je ima i u mnogim namirnicama, uključujući koštunjavo voće i ulja.

Koenzim Q10 - dejstvo

Osnovna funkcija koenzima Q10 je delovanje kao katalizatora metabolizma. Deluje u sprezi sa enzimima (odatle i naziv "koenzim") i tako ubrzava metaboličke procese u organizmu, obezbeđujući energiju potrebnu ćelijama za obavljanje raznih funkcija organizma, kao što je varenje hrane, lečenje rana i mnoge druge. S obzirom na njegovu nezaobilaznu ulogu u proizvodnji energije, može se naći u svakoj ćeliji u organizmu, naročito u ćelijama srca koje imaju veću potrebu za energijom. Uz to, deluje i kao antioksidans, kao što su i vitamini C i E.

Prevencija

Koenzim Q10 može imati ulogu u prevenciji raka, infarkta i ostalih bolesti koje su povezane sa oštećenjima uzrokovanim slobodnim radikalima. Koristi se i za poboljšanje energetskog stanja i kao suplement protiv starenja. Sa godinama (ili zbog drugih bolesti) smanjuju se i nivoi ovog jedinjenja u organizmu, i to već od 30. godine, pa neki lekari preporučuju redovno uzimanje ovog suplementa od oko 40. godine starosti.

Glavne koristi

srce

Studije su pokazale da se stanje pacijenata čije srce slabo funkcioniše značajno poboljšalo posle dodavanja koenzima Q10 njihovim konvencionalnim lekovima i terapijama, dok su druga istraživanja pokazala da osobe sa kardiovaskularnim bolestima imaju nizak nivo ove supstance u srcu. Dalja istraživanja ukazuju na to da CoQ10 nože da štiti od pojave ugrušaka krvi, smanji krvni pritisak, smanji neregularne otkucaje srca, leči prolaps mitralne valvule, umanji simptome Rejnoovog sindroma (slaba cirkulacija u ekstremitetima) i ublaži bol u grudima (angina pektoris). Ipak, ovo je samo dodatak, a ne zamena konvencionalnim lekovima za srce ili drugim lekovima.

Dodatne koristi

Neka istraživanja ukazuju da koenzim Q10 može da produži život osobama sa rakom dojke ili prostate, pomaže u lečenju bolesti desni i održava desni i zube zdravim, pomaže u lečenju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti i fibromijalgije, može da pojača otpornost organizma kod osoba sa AIDS-om, pomaže u stabilizovanju nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Postoje i tvrdnje da usporava starenje, pomaže u smanjenju telesne težine, protiv sindroma hroničnog umora, ublažava alergije i jača imunitet. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila efikasnost koenzima Q10.

Kako uzimati koenzim Q10

Doziranje: 30 mg dnevno. Veće doze od 100 mg dnevno mogu biti korisne kod srčanih i poremećaja cirkulacije, ili kod Alchajmerove bolesti i drugih specifičnih problema.

Uputstva za upotrebu: Suplement je najbolje uzimati uz hranu zbog bolje apsorpcije jer je rastvorljiv u mastima. Potražite kapsule koje sadrže CoQ10 u uljanoj bazi (sojino ulje ili dr.). Koenzim Q10 treba uzimati duže vreme, može biti potrebno osam nedelja ili više da bi se zapazili rezultati.

Neželjena dejstva

Istraživanja ukazuju da ovaj suplement nije štetan čak i u većim dozama. U retkim slučajevima može da izazove stomačne tegobe, proliv, mučninu ili gubitak apetita.

Oprez: Trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre uzimanja koenzima Q10, jer njegovo delovanje nije dovoljno ispitano kod ove kategorije osoba.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više