• Naslovna
  • Bolesti i tegobe
  • Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak - hipertenzija

visok-krvni-pritisak

Dok srce pumpa krv u razne delove tela, sila protoka krvi vrši pritisak na arterijske zidove. Visok krvni pritisak ili hipertenzija može da izazove nepopravljiva oštećenja na srcu, bubrezima, krvnim sudovima i drugim delovima tela.

Ako redovno pratite vaš krvni pritisak, možete da kontrolišete povišen pritisak lekovima i izmenjenim načinom života. Međutim, ako se ne leči, može doći do neželjenih efekata po zdravlje.

  • Vremenom, visok pritisak može dovesti do očvršćavanja arterija. Kontinuirani protok krvi i kiseonika zahteva da vaše srce sa više snage pumpa krv kroz ove uske arterije. Rezultat: bol u grudima ili angina.
  • Kako srce ne uspeva da optimalno funkcioniše, postoji smanjen protok krvi i kiseonika do raznih organa. To može dovesti do otkazivanja organa.
  • Može doći do srčanog udara jer srce više nije u stanju da pumpa krv i kiseonik. Oštećenje ćelija zbog nedostatka kiseonika može čak uticati i na vaš mozak i dovesti do moždanog udara.

Iako mnogi odrasli pate od hipertenzije kako bivaju stariji, visok krvni pritisak nije samo znak starenja. Osobe sa porodičnom istorijom visokog pritiska, gojazne osobe, dijabetičari, osobe koje boluju od drugih kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja bubrega ili osobe sa blago povišenim krvnim pritiskom su u povećanom riziku od pojave visokog krvnog pritiska.

Simptomi visokog krvnog pritiska

Prema procenama SZO, visok krvni pritisak ubija skoro 8 miliona ljudi u svetu godišnje. Znake i simptome visokog krvnog pritiska je teško identifikovati, zbog čega se često naziva tihim ubicom. Rano otkrivanje i kontrola krvnog pritiska može da pomogne da se izbegnu ozbiljnije bolesti srca. Sledeći simptomi mogu ukazati na visok pritisak, mada bi najbolje bilo da se ne oslanjamo samo na njih:

  • Osobe mogu osetiti lupanje srca, glavobolju, nervozu, prekomerno znojenje, poremećaj spavanja i rumenilo.
  • Simptomatske glavobolje ili migrene su smatrane za posledicu hipertenzije. Međutim, nedavne neurološke studije ukazuju da organi sa oštećenim nervima rezultiraju nedostatkom bola. Osobe sa hipertenzijom mogu zapravo imati manje glavobolje.
  • Krvarenje iz nosa, koje se smatra simptomatskim stanjem visokog krvnog pritiska, takođe može da bude mit. Krvarenje iz nosa može da bude rezultat drugih stanja kao što su alergije zbog suvog vazduha, devijacija nosne pregrade i poremećaji sinusa.
  • Oštećenje optičkog nerva izazvano visokim pritiskom može dovesti do pojave krvavih mrlja u očima. Međutim, ne postoji jasni pokazatelj da su krvave mrlje simptom povišenog pritiska.

Mnogi od navedenih simptoma mogu da se pojave samo kada pritisak dostigne opasno visok nivo. Obavezno proverite svoj krvni pritisak pri svakoj rutinskoj kontroli.

Uzroci visokog krvnog pritiska

Iako krvni pritisak teži da se povećava sa godinama, imajte na umu da to nije simptom starenja. Nekoliko naslednih uticaja, način ishrane i životne navike mogu povećati šanse za dobijanje visokog krvnog pritiska.

Ponašanje i životne navike mogu osobu da dovedu u povećan rizik od hipertenzije. Ovo uključuje navike u ishrani, kao što je konzumiranje namirnica koje sadrže previše soli ili natrijuma, šećera i prerađene namirnice, nedovoljno unošenje kalijuma iz namirnica kao što su voće i povrće, uzimanje previše alkohola i/ili pušenje.

Gojaznost i manjak fizičke aktivnosti dovodi vas u rizik od hipertenzije.

Dok primarna hipertenzija nema poznatih uzroka i može se postepeno razvijati tokom godina, sekundarna hipertenzija može nastati od bolesti kao što su problemi sa bubrezima, tumor nadbubrežne žlezde, urođenih defekata krvnih sudova, bolesti zavisnosti pa čak i nekih lekova za prehladu, dekongestiva, kontraceptivnih pilula i hormonskih lekova za menopauzu. Lekovi (koji se mogu nabaviti bez recepta) protiv bolova u vratu, zglobovima ili za artritis mogu izazvati skok pritiska.

Osobe koje već boluju od dijabetesa tipa 2 su takođe u riziku od pojave visokog pritiska.

Hipertenzija može biti prouzrokovana genetskim uticajima. U kombinaciji sa nezdravim životnim navikama, nasledni faktori vas stavljaju u veći rizik od pojave visokog krvnog pritiska.

Prirodni lek za visok pritisak

Redovno praćenje vašeg krvnog pritiska može sprečiti komplikacije koje se mogu javiti usled povišenog pritiska. Iako lekovi pomažu u stabilizaciji pritiska, prirodni lek može dodatno pomoći osobama da još efikasnije kontrolišu svoje stanje. Jednostavne mere koje možete preduzeti da se oslobodite štetnih efekata izazvanih visokim pritiskom uključuju sledeće:

-- Smanjite unos soli ili natrijuma ako već bolujete od vtsokog pritiska. Osobe starije od 50 godina bi trebalo da ograniče unos soli na 1500 mg dnevno. Ako ne bolujete od hipertenzije, unos soli možete ograničiti na 2300 mg dnevno ili manje.

-- Ishrana zdrava za srce i redovna fizička aktivnost mogu pomoći osobama u održavanju optimalne telesne težine i borbi protiv gojaznosti. Gojazne osobe imaju duplo veće šanse da obole od hipertenzije. Održavanjem telesne težine omogućavate efikasnije delovanje lekova za hipertenziju.

-- Stres i anksioznost mogu izazvati povišen krvni pritisak. Uvežbajte tehnike za prevladavanje stresa. Fizička aktivnost i vežbanje poboljšavaju vaše fizičko zdravlje, a pomažu i u oslobađanju od stresa, ali bi dobra ideja bilo i upražnjavanje specifičnih tehnika relaksacije. Tehnike dubokog disanja i meditacije vam mogu pomoći da opustite vaš duh i telo.

-- Mnogi istraživači su raspravljali o prednostima korišćenja belog luka ili suplemenata belog luka u snižavanju visokog pritiska. Neki stručnjaci veruju da beli luk može imati minimalan efekat na visok pritisak, dok druge studije ukazuju na umeren pad pritiska.

Alicin, hemijsko jedinjenje nađeno u belom luku, pomaže u smanjenju hipertenzije tako što opušta krvne sudove. Beli luk može uticati i na smanjenje holesterola za oko 10 procenata. Posavetujte se sa lekarom oko uvođenja lekovitog bilja, kao što su beli luk i đumbir u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Beli luk u prahu ili kapsulama takođe može da koristi, a bez onog jakog i karakterističnog mirisa.

Bilje Tošić cordiphyt

Visok krvni pritisak - ishrana

National Heart, Lung and Blood Institute (NHLB) i American Heart Association (AHA) nude smernice za lečenje visokog krvnog pritiska kroz određeni način ishrane. Ishrana koja se preporučuje sadrži male količine natrijuma i šećera, a veće količine kalijuma. Ovaj način ishrane služi za regulisanje telesne težine i kao zdrav pristup lečenju visokog pritiska:

-- Preporučuje se najmanje 4 do 5 porcija voća i povrća dnevno. Možete uključiti i sok od voća i povrća kao deo vaše dnevne porcije. Voće i povrće su odlični prirodni izvori vitamina i minerala, kao i dijetalnih vlakana. Pored toga, voće i povrće obezbeđuju značajne količine kalijuma koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

-- Preporučuje se da osobe u ishranu uključe najmanje tri namirnice od celog zrna žitarice na dan i da ograniče ili izbegavaju namirnice od rafinisanog brašna.

-- Punomasne mlečne proizvode kao što su puter, pavlaka i sir, zamenite mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti ili nemasnim.

-- Konzumirajte više kvalitetne hrane bogate proteinima kao što su posna mesa, živina i morski plodovi. Riba koja sadrži omega-3 masne kiseline je posebno korisna u smanjenju visokog pritiska.

-- Jezgrasto voće, semenke i mahunarke obezbeđuju biljne proteine koji imaju zdrav uticaj na srce i povećavaju dobar (zdrav) holesterol.

-- Pored zdrave ishrane, preporučuje se ograničenje unosa alkohola i prestanak pušenja.

Saveti za visok pritisak

Promenom načina života i ishrane lako se može kontrolisati visok krvni pritisak i komplikacije koje od njega nastaju. Neki koraci u kontroli visokog pritiska uključuju:

-- Ako ste gojazni, usredsredite se na svoj način ishrane i fizičke vežbe da izgubite težinu. Održavanje idealne telesne težine može sprečiti dijabetes i druge kardiovaskularne bolesti koje mogu dodatno povećati vaš pritisak.

-- Smanjite unos natrijuma (soli), smanjite alkohol i prestanite s pušenjem.

-- Proverite svoj krvni pritisak u sklopu redovne zdravstvene kontrole. Razmislite i o tome da sami redovno proveravate svoj pritisak kod kuće.

-- Uzimajte lekove kako je prepisano. Poštujte preporučeni način ishrane i u ishranu dodajte suplemente ako vam je tako savetovano. Posavetujte se prvo sa svojim lekarom i razgovarajte o prednostima i manama.

Bilje Tošić cordiphyt

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više