Psorijaza - koji su simptomi, prirodno lečenje i melem za psorijazu

Psorijaza je hronična autoimuna kožna bolest koja izaziva iritacije i crvenilo na površini kože, a karakterišu je zadebljana crvenkasta koža sa srebrnasto-belim flekama koje se ljuspaju. Pogađa i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje između 15. i 30. godine života. Ređe se pojavljuje kod dece i starijih osoba. Nije zarazna i aktiviraju je pogrešni signali u imunom sistemu. Može imati blagi, umeren ili težak oblik, u zavisnosti od više faktora kao što su površina zahvaćene kože, aktivnost bolesti, odgovor bolesti na terapije i dr.

Postoji 5 osnovnih tipova psorijaze i to:

  • Plak psorijaza (psoriasis plaque) - Ovo je najčešći tip bolesti koju karakerišu beli i crveni ljuspičasti pečati na najvišem sloju kože. Plak psorijaza generalno zahvata laktove i kolena, ali može da se javi i na dlanovima, stopalima, skalpu i genitalijama. Ova hronična kožna bolest može da se pojavi samo na nekim mestima na telu, ali može i da prekrije celo telo. Može da zahvati čak i nokte na rukama i nogama. Plak psorijaza može da pređe u eritrodermijsku psorijazu, naročito kada se lečenje prekine pre no što simptomi počnu da jenjavaju.
  • Gutatna psorijaza (psoriasis guttata) - male crvene ili roze lezije u obliku kapljice koje se ljuspaju, uglavnom su vidljive na većim površinama tela kao što su skalp, torzo i ekstremiteti.
  • Inverzna psorijaza (psoriasis inverse) - glatke crvene lezije nastale u naborima na koži.
  • Pustularna psorijaza - gnojni čvorići na koži koji mogu da se pojave na bilo kom delu tela.
  • Eritrodermijska (eritrodermična) psorijaza - Ovo je i najteži oblik psorijaze gde dolazi do upale i ljuspanja kože sa celog tela. Obolele osobe često osećaju bolove, oticanje i jak svrab. Ako se ne leči, može da bude i fatalna jer ekstremna upala ometa organizam u regulisanju temperature.

Psorijaza - simptomi

Psorijaza može da se pojavi postepeno ili naglo, što zavisi od osobe do osobe. Najvidljiviji simptomi psorijaze su upaljeni crveni pečati na koži koji se najčešće javljaju na torzu, kolenima i laktovima, ali mogu biti i na drugim delovima tela. Ovi crveni ili roze pečati mogu biti suvi, da svrbe, zadebljali i izdignuti sa srebrnastim ljuspama. Drugi simptomi uključuju bolove u zglobovima, lezije na genitalijama kod muškaraca, promene u boji i teksturi noktiju i jako perutanje kože glave. Psorijaza može da se pojavi na bilo kom delu tela, a njen izgled i intenzitet se razlikuje u odnosu na tip psorijaze. U zavisnosti od lokacije i težine oblika, obolela osoba može osećati određene teškoće u funkcionisanju i veliku nelagodnost. Svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje i spavanje mogu biti poremećene usled bolova i svraba uzrokovanih ovom bolešću. Dermatolog može lako da postavi dijagnozu. S obzirom da ekcem može imati slične simptome, važno je isključiti takve mogućnosti pre postavljanja dijagnoze psorijaze. Psorijazu treba odmah lečiti da bi se izbegle druge komplikacije kao što su psorijazni (psorijatični) artritis, sekundarne gljivične ili bakterijske infekcije kože, zapaljenska bolest creva, dijabetes i arteroskleroza.

Uzroci psorijaze

Psorijazu izaziva abnormalna reakcija imunog sistema koja rezultira zapaljenjem. Iako ovo stanje nije zarazno, neki faktori mogu dovesti do pogoršanja, na pr. promene klime, infekcije, bolesti kože ili povrede, preterano uzimanje alkohola, pušenje, stres, anksioznost i određeni lekovi.

Postoje i činioci koji povećavaju rizik za dobijanje psorijaze. Osobe koje preterano piju alkohol i preterano puše su uvek u povećanom riziku. Prisutan je i nasledni faktor - ako u vašoj porodici postoji istorija oboljevanja od psorijaze ili drugih kožnih bolesti, i vi imate više šanse da je dobijete. Osobe obolele od karcinoma ili AIDS-a imaju oslabljen imuni sistem i često ih pogađa neki od tipova psorijaze. Osobe koje žive u hladnim i suvim klimatskim uslovima su sklonije ovoj bolesti. U većem riziku su i osobe koje se nezdravo hrane jer je time pogođen imunitet i samim tim otvoren put raznim kožnim oboljenjima. Nezdrava ishrana može dovesti do respiratornih infekcija koje mogu izazvati psorijazu. Stresne životne situacije kao što je smrt u porodici, razvod, nezdravi odnosi u porodici i promena posla mogu biti okidači ove bolesti.

Prirodni lek za psorijazu

- Sunčeva svetlost - izlaganje suncu samo 15-30 minuta na dan može da izazove poboljšanje za 3-6 nedelja. Kožu koja nije zahvaćena psorijazom zaštitite kremom za sunčanje.

- Pravilna ishrana - Iako ne postoji posebna dijeta za psorijazu, uravnotežena ishrana koristi obolelima od ove bolesti. Neka se u vašoj ishrani nadje sveže voće i povrće, izvori proteina kao što su piletina, riba, mahunarke, zatim hrana bogata vlaknima, žitarice, orasi i semenke, maslinovo ulje. Izbegavajte preradjene namirnice, crvena mesa, zasićene masti, rafinisan šećer i namirnice sa mnogo ugljenih hidrata.

- Uzimajte suplemente vitamina A, B6, C, E, magnezijuma, selena i cinka.

- Beli luk pomaže čišćenje krvi. Nekoliko čenova dnevno pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

- List kupusa dobro operite, očistite od debelih žila i stavite kao oblogu na zahvaćene delove kože.

- Jednu kafenu kašičicu ulja od pšeničnih klica i isto toliko ricinusovog ulja dodajte u šoljicu suncokretovog ulja. Ovako dobijen losion nanosite na obolele predele na koži.

- Sok od limete razmutite u vodi i nanesite na zahvaćene delove kože.

Staroplaninski melem za psorijazu

Prirodni melem sa jedinstvenom formulom koji uspesno otklanja upalne procese na kozi. Veoma je uspesan u tratmanu psorijaze gde nakon mesec dana tretmana dolazi do drasticnog poboljsanja i povlacenja ostecenih i obolelih kožnih lezija. Opširnije »

melem-03

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više