Proširene vene na nogama

proširene vene na nogama

Proširene vene na nogama dobija svaka peta osoba, a žene ih dobijaju četiri puta češće nego muškarci. Ovo stanje nastaje kada se, usled prevelikog pritiska, oštete zalisci u venama koji dozvoljavaju krvi da teče u samo jednom smeru. Kada zalisci ne funkcionišu kako treba, krv se nakuplja i širi vene, pa one koje su tik ispod kože pomodre i postanu kvrgave, naročito na zadnjoj strani listova i s unutrašnje strane noge.

Simptomi proširenih vena

Proširene vene se skoro uvek javljaju na nogama (iako su hemoroidi, u stvari, proširene vene u anusu). Kod većine osoba proširene vene proizvode samo blagu neprijatnost. U teškim slučajevima, međutim, krv i druge tečnosti cure iz vena u okolno tkivo, što uzrokuje pojavu ljuspaste kože koja svrbi ili oticanje skočnih zglobova od tečnosti koja se nakupila u nogama. Ponekad se osećaju bolovi ili težina u nogama, posebno posle dugih perioda stajanja.

Uzrok proširenih vena

Ova tegoba je obično nasledna, a drugi mogući uzroci su loša ishrana, premalo kretanja, dugo stajanje ili sedenje i gojaznost. Osobe koje provode puno vremena na nogama ili po navici prekrštaju noge, kao i one koje premalo vežbaju najčešće su izložene pojavi proširenih vena. Rizik takođe povećava bolest jetre ili slabost sistema za cirkulaciju krvi.

Proširene vene u trudnoći se javljaju zato što uvećana materica pritiska trbušne vene i tako stvara veći pritisak u venama u nogama. Takođe, veruje se da hormonske promene nastale usled trudnoće slabe vene u nogama.

Kako sprečiti pojavu proširenih vena - prevencija

Da smanjite rizik od proširenih vena:

-- Vežbajte pola sata svakog dana: hodajte, plivajte ili vozite bicikl (izbegavajte trčanje). Time poboljšavate krvotok i dajete tonus venama.

-- Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje i ne prekrštajte noge.

-- Skinite suvišne kilograme.

-- Dok sedite, kad je god moguće držite noge u uzdignutom položaju.

-- Ako su vam noge umorne ili vas bole, odmarajte ih tako što ćete ih podići u položaj viši od kukova.

-- Pazite da vam čarape, hulahopke ili steznik ne budu suviše tesni.

Prirodni lekovi za proširene vene

Ishrana

Jedite dosta voća i povrća, barem pet porcija dnevno. Agrumi su naročito bogati hranljivim materijama koje održavaju snagu i elastičnost vena, kao što su vitamin C, silicijum i flavonoidi (biljni pigmenti).

Jedite i namirnice bogate vlaknima, kao što su braon pirinač i integralne žitarice. Vlakna iz ovih namirnica sprečavaju zatvor i s njim povezano napinjanje koje povećava pritisak u venama na nogama.

Iz apoteke

Možete uzimati sledeće suplemente:

  • vitamin C sa flavonoidima: 500 mg vitamina C i 250 mg flavonoida dva puta na dan (smanjite dozu vitamina C ako se pojavi proliv)
  • vitamin E: 250 mg dva puta na dan - porazgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate antikoagulativne lekove.

Lekovi iz kuhinje

Jabukovo sirće može da ublaži oticanje i upalu vena. Nanesite ga na proširene vene ujutro i uveče.

Lekovito bilje

-- Za umirenje bolnih vena: hladne obloge pripremljene od dve kašičice nevenove tinkture u četvrt litra hladne vode.

-- Za ublažavanje bola: nanesite mast od gaveza, ali samo ako koža nije oštećena.

-- Gotu kola: lekovita biljka koja podstiče krvotok i jača zidove krvnih sudova. Uz nju se često koristi borovnica, koja je dopunjuje.

-- Divlji kesten (ekstrakt) može da se koristi umesto gotu kole i borovnice (uzimajte ga samo pod kontrolom stručnjaka).

Hidroterapija

-- Jednom dnevno - naizmenično stavljajte tople i hladne obloge, ostavljajući svaku da stoji po 30 sekundi. Ponovite tri puta.

-- Prskajte noge i stopala hladnom vodom dva puta dnevno po dva minuta. To ublav otok i neprijatnost.

Aromaterapija

Priprema umirujućeg ulja za masažu koje će dati tonus proširenim venama: Staviti 3 kapi čempresovog ulja, 2 kapi sandalovog i 1 kap ulja nane u 5 kašičica bademovog ulja ili losiona od nevena. Izostavite čempresovo ulje tokom prvih 20 nedelja trudnoće. Ujutro i uveče podignite noge i premažite ih ovom mešavinom, uvek pokretima u smeru srca.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više