Bradavice na rukama, licu, vratu, stopalu - kako ih ukloniti

Bradavice su male hrapave izrasline na koži, a najčešće se javljaju na rukama i stopalima. Obično su bezopasne, mada u nekim slučajevima može doći do blage iritacije ili bola. Bradavice na tabanima (plantarne bradavice) imaju ravan izgled zbog težine tela koje ih pritiska i mogu boleti dok hodate. Mogu da izgledaju veoma ružno, pa osobe koje ih imaju mogu osećati veliku nelagodnost u društvu, naročito ako im se pojave na licu ili rukama. Zato je najveći problem tih osoba kako ukloniti bradavice.

Šta izaziva bradavice?

Bradavice se javljaju kada humani papiloma virus (HPV) prodre u kožu i izazove infekciju. HPV virusi se uglavnom prenose direktnim kontaktom, a u kožu ulazi kroz sitne ogrebotine ili posekotine. Postoji više od stotinu različitih tipova HPV virusa, od kojih svaki obično zahvata kožu samo odrađenog dela tela. Određeni tip HPV obično ne može da zahvati neki drugi deo tela, što je i razlog zbog čega su ovakve infekcije lokalnog karaktera. Postoji, međutim, nekoliko tipova humanog papiloma virusa koji mogu da inficiraju kožu bilo kog dela tela - npr. HPV tip 2 i 4 (dva od HPV tipova koji izazivaju takozvane obične bradavice). Obične bradavice se najčešće pojavljuju na rukama, ali je poznato i da mogu da se pojave i na bilo kojem drugom delu tela.

Prirodni lekovi za uklanjanje bradavica

- Bradavice su često posledica oslabljenog imunog sistema. Dobro zdravlje i jak imunitet su bitni u borbi protiv svih vrsta infekcija, a pravilna i uravnotežena ishrana bogata hranljivim sastojcima (naročito magnezijumom) najviše doprinosi dobrom zdravlju. Imunitet možete da pojačate i uzimanjem multivitaminskim i multimineralnih preparata i vitamina C koji mogu da pomognu uklanjanje bradavica.
- Protrljajte bradavice komadom krede, sirovim krompirom ili korom od banane.
- Bradavice na stopalu svake večeri potapajte u vruću vodu.
- Dva puta na dan na bradavicu nanesite kap ricinusovog ulja i prekrijte zavojem ili hanzaplastom.
- Napravite gustu pastu od jedne kašike ricinusovog ulja i sode bikarbone. Nanosite ovu pastu par puta dnevno i prekrijte zavojem.

Lekovito bilje

- Svakog dana na bradavicu iscedite jednu kapljicu soka iz stabljike maslačka.
- Svež sok Aloe vere nanesite direktno na bradavicu.
- Jedite crni i beli luk, limun, bademe, smokve, orahe...
- Uveče na bradavicu stavite zavoj koji ste prethodno umočili u jabukovo sirće, ili u zavoj stavite zdrobljen čen belog luka i držite preko noći.
- Nekoliko kriški limuna potopite u jabukovo sirće sa malo soli i ostavite tako dve nedelje. Nakon toga, kriškama limuna trljajte bradavice.
- Pijte čaj od ehinacee, čička ili korena maslačka.

Staroplaninski melem za bradavice

Staroplaninski melem - prirodni melem za bradavice - Pročitaj više >>

melem za bradavice

Saveti

Ne češajte bradavice. Veoma su zarazne i ako prokrvare doći će do širenja virusa. Takođe, nemojte pokušavati da ih odsečete.

Ne hodajte bosi po vlažnim površinama, kao što su sportske sale ili bazeni. Virusi se na takvim vlažnim podovima veoma lako prenose, pa zato uvek koristite papuče ili sandale.

Kada sami lečite bradavice, uvek održavajte strogu higijenu. Iako su HPV virusi uglavnom ograničeni na jedan deo tela, neki mogu i da se rašire. Dodirivanje bradavice, a zatim dodirivanje drugog dela tela može da izazove pojavu novih bradavica. Trebalo bi da izbegavate fizički kontakt drugih osoba sa delovima vašeg tela zahvaćenim bradavicama. Transmisija većine ovakvih infekcija nije česta pojava, ali može da se dogodi i treba učiniti sve da se izbegne. Naročito treba biti oprezan kod genitalnih bradavica - kondiloma.

Ponekad, jednostavno morate biti strpljivi s bradavicama jer one često nestaju same od sebe. Ako nema drugih simptoma i bradavice nisu preterano ružne, možete izabrati da sačekate da infekcija prođe. Ako imate bolove od plantarne bradavice na stopalu, možete da koristite jastučiće za bradavice dok čekate da one nestanu. Čekanje, doduše, može da potraje jer se bradavice ponekad zadrže godinu ili dve, a onda iznenada nestati bez ikakvog tretmana. Ipak, ako bradavice počnu da se šire ili nestanu pa se opet vrate, posetite lekara.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više