Bol u grlu

bol u grlu

Bol u grlu je česta tegoba i može biti izazvana virusnom ili bakterijskom infekcijom, alergijom, suvim vazduhom ili udisanjem dima i drugih materija koje zagađuju vazduh. Ovo samo po sebi nije bolest, ali je često prvi simptom prehlade, gripa, laringitisa ili zarazne mononukleoze.

Srećom, prirodni lekovi izuzetno dobro deluju na ovu tegobu, ne samo ublažavajući bol i neprijatnost, već mogu i da smanje zapaljenje grla.

Kako sprečiti bol u grlu

 • Vodite računa da vam ne bude hladno.
 • Koristite ovlaživač vazduha da bi održali vlažnost grla (činija vode kraj izvora toplote, sobne biljke..).
 • Pijte dosta tečnosti. Najmanje 6 čaša dnevno negaziranih, bezalkoholnih napitaka bez kofeina. Najbolje je da to budu topli napici, kao što su supa ili čaj.
 • Nemojte da pušite i izbegavajte prostorije pune dima.
 • Jedite namirnice bogate folnom kiselinom i vitaminima A, B, C, D i E, kao i flavonoidima, gvožđem, magnezijumom i cinkom (vidi tabelu). Jedite više voća i povrća, a manje rafinisanih ugljenih hidrata, kofeina i alkohola.
 • Svakog dana stavite u jelo nekoliko čenova zdrobljenog belog luka.

Prirodni lekovi za bol u grlu

Biljni lekovi

Ispirajte grlo 3 do 6 puta dnevno čajem od majčine dušice, kanadske žutike ili izmirne, ili nekoliko kapi tinkture u malo vode. Možete upotrebiti i čaj od crvene žalfije sa kašičicom jabukovog sirćeta.

Za jačanje imuniteta, svaka dva sata popijte šolju čaja od ehinacee, divljeg indiga i žalfije. Dodajte umirujuću divizmu, beli slez ili podbel ako vas grlo jako boli ili ako kašljete. Ako vam je nos zapušen ili imate temperaturu, dodajte zovin cvet, hajdučku travu ili nanu. Za jačanje imunog sistema jako su dobri i astragalus (kozinac) i gljive reiši - njih dodajte u čaj ili upotrebite pri kuvanju.

Pijte čaj od bresta ili korena belog sleza. Ove biljke oblažu grlo, olakšavajući gutanje i ublažavajući bol.

Vitamini i minerali

Vitamin C pomaže organizmu da se bori protiv infekcija gornjeg respiratornog trakta koje često izazivaju bolove u grlu. Vitamin C je prirodan antihistaminik, a može i da smanji proizvodnju zapaljenskih komponenti u organizmu osoba koje pate od alergija.

Cink (pastile cinka) pomaže protiv bolova u grlu ako imate prehladu - jedna pastila cinka na svaka 3 ili 4 sata, ali ne uzimati duže od pet dana. Istraživanja su pokazala da uzimanje pastila cinka, kao vid lečenja, ne deluje kod dece, dok kod odraslih mogu skoro upola da skrate vreme trajanja prehlade.

Lekovi iz kuhinje

-- Pomešajte kašičicu soli sa toplom vodom. Ispirajte grlo ili usta do šest puta dnevno.

-- Napitak za umirenje grla: zdrobljene kupine držite 10 minuta u vreloj vodi, a onda umešajte malo mleka.

Kada se obratiti lekaru?

 • Ako se iznenada pojavi jak bol u grlu - to može da bude bakterijska infekcija.
 • Ako imate temperaturu 38°C ili višu i nikakve simptome prehlade.
 • Ako imate velike teškoće pri gutanju.
 • Ako se pojavi osip.
 • Ako imate blag bol u grlu koji traje više od nedelju dana.

Lekar ne bi trebalo da vam prepiše antibiotike za bolove u grlu ako nije potvrđeno da je bol uzrokovan bakterijskom infekcijom. Ukoliko, ipak, morate da uzimate antibiotike, znajte da oni mogu da unište i "prijateljske" bakterije koje održavaju dobro funkcionisanje sistema za varenje, pa se uporedo sa antibioticima preporučuje i uzimanje proizvoda koji sadrže probiotike - bakterijske kulture koje su sastavni deo sitema za varenje (npr. LINEX kapsule).

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više