Šta je Anemija ili malokrvnost

Anemija ili malokrvnost je najčešći krvni poremećaj, a njen najčešći uzrok je nedostatak gvožđa. Nedostatak gvožđa je obično uzrokovan postepenim, produženim gubitkom krvi, koji prazni rezerve gvožđa u organizmu. Bez dovoljno gvožđa organizam ne može da proizvede dovoljno hemoglobina - pigmenta koji raznosi kiseonik do svih ćelija organizma. Zbog anemije organizam ne dobija dovoljno kiseonika, a kao rezultat javljaju se umor i slabost.

Simptomi anemije

Simptomi anemije mogu biti i nevidljivi ili veoma blagi, tako da ovo stanje može da ugrozi život ako se ne postavi dijagnoza i ne leči se. Ako posumnjate da ste anemični, odmah posetite lekara kako bi se utvrdio razlog vašeg stanja.

Evo i simptoma:

 • Bledilo (posebno desni i očnih kapaka ili pod noktima) i sivkast ten.
 • Slabost, zamaranje, vrtoglavica (pogotovo pri ustajanju), razdražljivost ili mentalna konfuzija.
 • Pojačan puls i gubljenje daha pri najmanjem naporu.
 • Stvaranje ranica na jeziku i uglovima usana.
 • Nokti su suvi, tanki i krti.
 • Trnjenje i peckanje stopala i nogu.
 • Pospanost.
 • Glavobolje.

Uzroci anemije

anemija

Na početku teksta smo naveli najčešći uzrok anemije - nedostatak gvožđa nastao usled gubitka krvi. Žene u toku menstruacije, pogotovo one sa teškim ciklusima, sklone su razvoju ovakve anemije. I neka druga stanja mogu, i kod muškaraca i kod žena, da izazovu lagano krvarenje i nedostatak gvožđa - kao na primer dugotrajni problem sa hemoroidima, rektalni polipi ili rane, rak debelog creva ili želuca i dr., kao i duža upotreba aspirina ili drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen.

Drugi oblici anemije i njihovi uzroci (ređe se javljaju):

-- Megaloblastična anemija - manjak vitamina B12 ili folne kiseline. Ponekad se javlja u trudnoći.

-- Perniciozna anemija - nedostatak tzv. unutrašnjeg faktora, materije neophodne za apsorpciju vitamina B12. Najpodložnije su osobe sa krvnom grupom A.

-- Aplastična anemija - smanjena ili prekinuta proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, zbog oštećenja ili neaktivnosti koštane srži.

-- Nasledna anemija - uzroci mogu biti različiti. Talasemija nastaje zbog poremećene proizvodnje hemoglobina.

-- Srpasta anemija - ime je dobila po srpastom obliku crvenih krvnih zrnaca. Najčešća je kod osoba afričkog porekla.

-- Hemolitička anemija - preuranjeno raspadanje crvenih krvnih zrnaca (posledica infekcije ili uzimanja nekih lekova.

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći se javlja usled nedostatka gvožđa, a može se javiti i megaloblastična anemija zbog manjka folne kiseline. Pokušajte da je sprečite ishranom bogatom sledećim hranljivim sastojcima: Vitaminima A, B6, C i E, folnom kiselinom, flavonoidima, gvožđem, manganom, cinkom i esencijalnim masnim kiselinama (vidi tabelu). Uzimajte i dodatke ishrani koje vam prepiše lekar.

Prevencija anemije - ishrana

U slučaju da iz nekog razloga gubite krv, recimo zbog bolnih menstruacija tokom nekoliko meseci, nelečenih hemoroida ili krvarenja u sistemu za varenje (npr. zbog nadraženosti lekovima protiv bolova ili rakom debelog creva) - rizik od anemije zbog nedostatka gvožđa možete umanjiti ishranom koja je posebno bogata gvožđem:

 • Obogatite obroke džigericom, krtim crvenim mesom, ribom, žumancima, sušenim voćem i sojinim proizvodima.
 • Jedite mnogo crnog i belog luka, pasulja, graška, koštunjavog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća i bilja (kao što su potočarka, peršun, vlasac, kopriva, korijander i lišće maslačka).
 • Uzimajte namirnice u kojima ima mnogo vitamina C jer on podstiče apsorpciju gvožđa. Na primer, uz obrok popijte čašu soka od pomorandže.
 • Integralne žitarice su dobar izvor gvožđa, ali sadrže i fitate, materije koje otežavaju apsorpciju gvožđa pa ih ne treba jesti zajedno sa ostalim namirnicama koje su bogate gvožđem.
 • Ograničite uzimanje spanaća i rabarbare, oksalna kiselina koju sadrže smanjuje apsorpciju gvožđa.
 • Jedite namirnice koje sadrže bakar, jer on pomaže apsorpciju gvožđa. Tu spadaju sir, žumance, plodovi mora, džigerica, integralne žitarice, zeleno povrće, kajsije, trešnje i suve smokve.
 • Nemojte uz obroke piti čaj, kafu, kakao, koka-kolu i vino jer tanin u tim pićima sprečava apsorpciju gvožđa iz hrane.

Lekovito bilje kao prirodni lekovi za anemiju

 • Ehinacea - smatra se da potpomaže obnavljanje crvenih krvnih zrnaca.
 • Kopriva - travari je uspešno koriste za lečenje anemije.
 • Maslačak, čičak, štavelj, lincura i crvena detelina - čaj ili tinktura neke od ovih biljaka pojačava sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe.
 • Kiseljak - čaj ili tinktura, ova biljka sadrži dosta gvožđa.

Mere opreza

Suplemente gvožđa uzimajte isključivo pod lekarskom kontrolom. Višak gvožđa deluje kao "oksidans" stvarajući štetne molekule zvane slobodni radikali koji mogu da povise nivo holesterola u krvi i zapuše arterije. Preteran unos gvožđa povezan je sa bolešću srca.

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi obezbedile bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se s korišćenjem kolačića. Saznajte više