Zova (Bazga) - lekovito bilje protiv kašlja, bronhitisa, povišene temperature, nesanice i drugih tegoba

zova

Latinski naziv: Sambucus nigra

Poznata i kao: baz, baza, bazgovina, crna bazga, crna zova, zovika...

Opis biljke: Zova raste kao žbun ili razgranato drvo visine 3-8m, ređe dostiže 10m, ima sivu koru i belu srž. Listovi su naspramno raspoređeni u grupama od po 5-7 listića nazubljenih po obodu. Cvetovi su mali, bele ili žućkasto-bele boje, jakog i veoma prijatnog mirisa, grupisani u pljosnate cvasti. Plod je mala, okrugla bobica, u početku zelene, a kasnije crne boje.
Raste na osunčanim mestima, rubovima šuma i u blizini naselja.

Lekoviti delovi biljke: Cvetovi zove sakupljaju se u vreme cvetanja, plodovi nakon dozrevanja, mladi listovi u proleće, kora od februara do novembra.

Lekovitost zove

Čaj od cveta zove podstiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlezda.
Koristi se za lečenje bronhitisa, kašlja, gornjih respiratornih infekcija, povišene telesne temperature, nesanice, blago regulisanje stolice, čišcenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

Čaj od zove

Čaj od zove pripremamo tako što 2-3 kašičice osušenih cvetova prelijemo proključalom vodom. Pije se tri puta na dan po jedna ili dve šolje vrućeg čaja, u koji dodajemo med samo u slučaju kašlja.

Za prekomernu telesnu masu: staviti 2 do 5 g cveta (1-3 kašičice) u šolju ključačle vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Piti pet šolja na dan.

Grip: 3 g cveta zove zajedno sa 3 g cveta lipe staviti u šolju ključale vode. Ostaviti da vri dok pola smese ne uvri. Piti tri puta na dan, prvu šolju ujutru na prazan stomak.

Čajna mešavina za bolesnike koji se slabo znoje:

cvet zove ...........35g,
cvet lipe .............35g,
cvet kamilice .......30g.

Dve kašičice mešavine preliti proključalom vodom i popiti odjednom dve šolje vrućeg čaja.

Laringitis, faringitis,stomatitis:
DEKOKT: stavite 50g cveta u 1 l ključale vode. Ostaviti da vri 5 minuta i pustiti da odstoji dok tečnost ne postane mlaka. Ispirati usta najviše šest puta na dan, naročito posle obroka.

Neželjena dejstva

Nezreli plodovi, listovi i kora kod osetljivih osoba može izazvati mučninu, povraćanje, prolive, groznicu, vrtoglavicu i grčeve. Bolesnici sa slabim srcem moraju biti oprezni sa terapijama za izazivanje znojenja.

brzomršavljenje

brzomrsavljenje baner

Vitamini i minerali

Vitamin A
Vitamin B6
Vitamin B12
Vitamin C
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Folna kiselina
Bakar
Cink
Fosfor
Gvožđe
Hrom
Jod
Kalcijum
Kalijum
Magnezijum
Selen

Dodaci ishrani

Amino kiseline
Glukozamin
Koenzim Q10
Pčelinji proizvodi
Riblja ulja
Vlakna
Ulje semena lana
Aditivi u namirnicama